Jak przewozić grzyby w samochodzie?

Jak przewozić grzyby w samochodzie?

Grzybobranie
Grzybobranie Źródło:Archiwum prywatne
Każdy grzybiarz amator powinien wiedzieć w jaki sposób przewozić i zabezpieczyć grzyby w samochodzie. Od tego jak szybko i w jakim stanie dotrą one do domu, czy suszarni, zależeć może to ile grzybów ostatecznie będzie można wykorzystać, a jak wiele będzie trzeba wyrzucić.

Jak informuje portal Abcporady.pl, warto wiedzieć jak w odpowiedni sposób przewozić grzyby. Eksperci zwracają uwagę, na to, że w trakcie tego procesu warto pamiętać o tym, że drobnoustroje, które pozostają na grzybach, w odpowiednich warunkach mogą niszczyć to pożywienie i doprowadzać do procesów gnilnych. Dzieje się tak, jeśli nie przechowujemy jedzenia w odpowiedniej temperaturze i nie dostarczymy mu wystarczającej ilości powietrza.

Doświadczenia pokoleń

Zapewne bardzo wiele razy spotkaliście się z poradą starszych grzybiarzy by na zbiory wybierać się z koszykiem lub łubianką. Pomysł taki nie pojawił się bez powodu. Kluczowe jest tutaj bowiem „przewiew”. Aby prawidłowo przechowywać żywność lub grzyby w samochodzie, warto wykorzystać np. skrzynki na owoce, które nie dosyć, że mają odpowiedni kształt by zmieściły się swobodnie w bagażniku, to dodatkowo dzięki systemom wentylacji grzyby będą miały cały czas styczność z powietrzem i nie „zaparują” – tak jak np. w torebkach foliowych (w które często są zbierane).

Optymalne warunki – da się je osiągnąć?

Gnicie następuje najszybciej, kiedy temperatura jest wysoka, a ilość powietrza nie jest wystarczająca. Bakterie najlepiej rozwijają się w temperaturze 15-35 st. Celsjusza, więc w czasie transportu powinniśmy się starać utrzymać niższą temperaturę. Dlatego warto włożyć grzyby do bagażnika. We wnętrzu auta trzymajmy je pod warunkiem, że zdecydujemy się na włączenie klimatyzacji.

Oczywiście optymalne warunki do przewożenia grzybów zazwyczaj da się osiągnąć tylko w specjalistycznym transporcie, jednak wniosek jaki powinien nasuwać się w trakcie przewożenia małych partii z lasu do domu, to by nie narażać ich na zbędne nagrzewanie – np. przez szyby pojazdu.

Jak podsumowują eksperci - niezwykle ważna jest także niska wilgotność powietrza. Jeśli staje się ona zbyt wysoka, to proces fermentacji znacząco przyspiesza. To jednak nie wszystko. Towary spożywcze powinny być ułożone w taki sposób, by zapewnić odpowiedni dostęp tlenu. Nie mogą więc do siebie zbytnio przylegać.

Podsumowując zebrane grzyby najlepiej rozsypać luźno na kilku poziomach plastikowych lub drewnianych skrzynek na owoce/warzywa. Jeśli jednak planujecie krótką podróż, problemem nie będzie pozostawienie ich w koszyku lub łubiance.

Czytaj też:
Nie potrzebował nawet minuty. Internet oszalał na punkcie grzybowego nagrania
Czytaj też:
Sprawdzony przepis na grzyby w occie. Jakie grzyby można marynować?

Źródło: Abcporady.pl